Hoe bent u illustrator geworden?
Illustrator word je door een opleiding te volgen in dat vak. Dat kan op kunstacademie's.
Toen ik klaar was met studeren op zo'n academie ben ik wat rond gaan reizen naar uitgevers en reclame-bureaus met een map vol tekeningen. Die wilden ze helaas niet kopen, maar een paar uitgevers vroegen wel of ik nieuwe tekeningen voor ze wilde maken. Dat heb ik toen gedaan en langzaam maar zeker kwamen er steeds meer uitgevers die mij opdrachten voor tekeningen gaven.
Waarom bent u illustrator geworden?
Dat was ik eigenlijk al, nou ja, ik begon in ieder geval al heel jong met het maken van tekeningen.
Eerst thuis, op de achterkant van allerlei brieven die mijn vader van zijn werk meenam, toen op de kleuterschool en zo maar verder. Dat waren niet zulke hele goeie tekeningen geloof ik, maar ik vond het toen het fijnste om te doen. Wat later kreeg ik steeds meer bewondering voor de plaatjes in boeken en kranten, toen wist ik het zeker, zulke plaatjes wilde ik ook maken.
Illustreert u alleen boeken of ook andere zaken?
Ik illustreer ook andere soorten drukwerk zoals tijdschriften, kranten, jaarverslagen, folders en nog veel meer. Voor een kasteel heb ik zelfs een wandkleed van twaalf meter lang met hele grote tekeningen gemaakt.
Kiest u bewust voor een bepaalde techniek?
Jazeker. De keuze van de techniek hangt af van het soort opdracht die ik krijg en wat ik daar zelf mee wil. Kleine illustraties zonder kleur maak ik meestal met een tekenpen of een zwart krijtje of een potlood, soms ook als houtsnede wanneer er genoeg tijd voor is. Dan zijn er ook nog verschillende soorten papier waar ik op werk, heel dik met ribbeltjes of heel dun en glad.
Wanneer ik in kleur werk schilder ik meestal met aquarelverf of acrylverf of kleur ik in een computerprogramma.
Gebruikt u altijd hetzelfde materiaal?
Nee, materialen en techniek wisselen naar aanleiding van het soort opdracht.
Als u een bijzondere techniek gebruikt, kunt u dan uitleggen hoe die techniek werkt?
Er is enig verschil tussen traditionele technieken, (dus schilderen met kwasten en penselen en tekenen met potlood of pen) en digitale technieken. In beide gevallen hebben illustratoren hun eigen manier van werken. Daar zou je boeken over vol kunnen schrijven.
Ik ga wel op een nogal ongebruikelijke manier om met computerprogramma's waar ik in werk, maar dat is zeer ingewikkeld om uit te leggen. Het blijft daarin niet allen bij tekenen maar ik maak er ook animatie-filmpjes in met allerlei geluiden d'r bij. Kijk maar een beetje rond op deze site dan kun je er wat van zien.
Heeft u een favoriete schilder?
Wel een paar. Holbein vind ik prachtig, maar die is al vijfhonderd jaar dood dus die kan ik niks meer vragen. Verder is er nog een bijzonder interessante italiaan 'Wainer Vaccari'. Frans Hals is trouwens ook heel boeiend, net als Singer Sargent. Ach, er zijn er zoveel eigenlijk.
Heeft u een favoriete illustrator?
Dat is eigenlijk net als met die schilders, er is geen specifieke illustrator die ik bewonder maar er zijn er een aantal die ik zeer waardeer. Bijvoorbeeld Isings, en Kresse en Carl Hollander maar ook Friso Henstra en Khing.
Wat doet u als u een boek eigenlijk niet zo leuk vindt? Opdracht teruggeven, of er toch iets van maken?
Opdracht teruggeven.
Doet u ook andere dingen?
Jazeker, ik speel ook viool met drie ander muzikanten en soms schrijf ik een verhaaltje waar ik tekeningen bij maak.
Heeft u ook een hond?
Nee, ik heb een kat en een opgezette vogel.
witte tekst